top of page
IMG_0280.jpg

ÖSTERTULLSKLINIKEN TANDUTDRAGNING

Boka en tid online eller ring oss 

ELLER RING 0430-54 16 70

Tandutdragning

En tandutdragning är en vanlig tandvårdsprocedur där en tand avlägsnas från sin fäste i käken. Det kan utföras av olika anledningar, men syftet är oftast att förbättra tandhälsan och lindra eventuella besvär. Det finns två huvudtyper av tandutdragningar: enkel utdragning och kirurgisk utdragning.

  1. Enkel utdragning: Vid en enkel utdragning är tanden synlig i munnen och kan enkelt avlägsnas av tandläkaren med hjälp av olika instrument.

  2. Kirurgisk utdragning: En kirurgisk utdragning krävs när tanden inte är helt synlig eller om den har brutits av nära tandköttet. I detta fall kan en liten kirurgisk procedur behövas för att avlägsna tanden.

Det är viktigt att notera att tandläkaren alltid kommer att försöka bevara och rädda din naturliga tand så långt det är möjligt. En tandutdragning är alltid en sista utväg när andra behandlingsalternativ inte längre är möjliga.

Om du upplever smärta, obehag eller har några frågor angående din tandhälsa, är det bästa att rådgöra med din tandläkare för en noggrann bedömning och rådgivning om vilken behandling som är lämplig för dig. Vår tandläkarklinik är här för att hjälpa dig och ge den vård du behöver för att bibehålla ett friskt och vackert leende!

Tandläkarkontor

När ska man dra ut en tand?

  1. Karies eller tandförfall: Om en tand har allvarlig karies och inte kan räddas med en fyllning eller rotbehandling, kan en utdragning vara det bästa alternativet för att förhindra spridning av infektionen.

  2. Tandlossning: Vid avancerad tandlossningssjukdom kan tänderna bli så lösa att de inte längre kan stödjas av käken. I dessa fall kan tandutdragning vara nödvändigt för att förhindra ytterligare skada på de omgivande vävnaderna.

  3. Trångställda tänder: Ibland kan tänderna vara så trångställda i käken att de inte kan växa ut ordentligt. Detta kan leda till smärta, käkstelhet eller förskjutning av andra tänder, och i dessa fall kan utdragning vara en lösning.

  4. Fraktur eller skada: Om en tand har skadats så allvarligt att den inte kan återställas eller repareras, kan utdragning vara den enda möjligheten för att förhindra komplikationer.

  5. Visdomständer: Visdomständer är de sista molarna som växer ut, vanligtvis under tidig vuxen ålder. Om dessa tänder är trångställda, orsakar smärta eller hotar att påverka tandradens utseende, kan tandläkaren rekommendera att de tas bort.

bottom of page